lördag 26 mars 2011

Långjästa dinkelbröd

Dessa dinkelbröd har fått långtidsjäsa i kylskåp. Från det att fördegen sätts till att brödet är färdiggräddat tar det ca 1,5 dygn. Ett bröd som fått jäsa under längre tid får en godare smak.



Visste du att...
Dinkel, eller spelt, som vi själva oftast brukar kalla det, har en högre proteinhalt än vanligt vete och även högre näringsvärden. Dessutom brukar många som är överkänsliga mot vete tåla dinkel bättre.

Det tåls också att nämnas flera gånger om att ett bröd får en bättre hållbarhet om det har en bra skorpa. Ett bröd förvaras bäst i en handduk eller tygpåse, eller en vaxad brödpapperspåse, som man ofta får bröden i från bagerierna. Att förvara bröden i en plastpåse är verkligen inte att rekommendera. Bröden blir snabbt svampiga och får en kortare hållbarhetstid.

1 kommentar:

Mamma W sa...

så fina! Dags att bli frisk så jag kan sätta näven i degen jag med! Hoppas de smakade toppen vilket jag kan tänka mig!