söndag 7 november 2010

Baguetterester

En baguette ska gärna ätas samma dag som den bakas, så är det. Men det betyder inte att man måste slänga resterna som är kvar dagen efter. Dagen efter går det faktiskt bra att äta brödet också. På med lite smör o getost och in i micron en snabbis så är det rykande hett och gott.

MEN! Det finns andra saker man också kan göra med det överblivna brödet om det blivit lite segt och tråkigt.


Vad jag gärna gör med just baguetter (pga av den smala runda formen) är egna crostinis, som är ett kanonbra tilltugg. Bara skiva i tunna skivor, pensla med olivolja och ha på de kryddor du vill (salt, vitlök, citron, örter... ja ta vad som finns hemma!) och kör in i ugnen en stund tills de fått lite färg och en frasig yta. Ibland kan man behöva vända på dem också en snabbis om undersidan fortfarande är mjuk.

Vet du hur mycket mat vi slänger i världen? Vi slänger 100 kg ätlig mat/person i Sverige i soporna VARJE ÅR. Av allt som vi totalt slänger är närmare 60 % fullt ätligt. Det är helt galet. Det måste vi ju förändra. Och den enda vi kan påverka först och främst är oss själva, eller hur? Så tänk innan du slänger något - om det är något du kan göra med produkten. Bröd kan man göra mycket med! Om du inte orkar hacka upp o rosta crostinis eller krutonger - ta en härlig promenad till den där ankdammen eller parken och ge lite till fåglarna.

Inga kommentarer: