lördag 23 oktober 2010

Pumpabrödet klart!

Nu ligger pumpabröden på galler i köket. Bakat på vetesurdeg, durummjöl, vetemjöl, salt och riven pumpa. Det ser väldigt gott ut och vi tror att det är det också! Det blir säkert ett par skivor i kväll med saltat smör.

Invirad i handduk ligger också ett stort och härligt Frukt & Nötbröd som innehåller rågsurdeg, rågmjöl, vetemjöl, grahamsmjöl, salt, kanel, tranbär, aprikoser, valnötter, pumpafrön och salt. Ovansidan är täckt med härliga pumpafrön. Det luktar fantastiskt och blir det självklara valet för frukostbröd - men även som kaffebröd är det otroligt gott och saftigt.

För båda bröden sattes fördegarna i går eftermiddag/kväll. På morgonen blandades de slutliga degarna. Före lunch var de båda klara och låg på galler för avsvalning.

Visste du att...
...bröd håller sig allra bäst invirad i en handduk? Så enkelt är det. Papperspåsar håller brödet ok några dagar. Plastpåsar är ett "BIG NO NO!!" då det bara gör brödet svampigt och alldeles för segt. Men i en handduk, eller en bra tygpåse, kan brödet hålla i flera dagar, uppåt ett par veckor om det är ett grovt bröd. De ljusa bröden håller inte riktigt lika länge, men är & andra sidan goda att rosta!

"Visste du att" blir en egen liten kategori här på bloggen. Det finns så mkt spännande att lära sig om bröd och vi delar hemskt gärna med oss av bra tips!

Inga kommentarer: